Closed 閉店

March 31, 2014

Prunus 自然食レストラン プラナス

ゆったりとしたスペースで休日のランチをいただくプラナス3
Organic,Macrobiotic, and Vegan cafe

2017年1月からしばらく閉店!再開を楽しみにしています。Temporary closed!


JR嵯峨嵐山駅前にある,こだわりのオーガニックレストラン。
食材は,安全・安心の食材のみが使用されています。

ランチは定食1種類のみですが,のり巻きなどが単品であります。ボリュームは腹八分目というところでしょうか。
食いしん坊の私には少し物足りなさも感じますが,丁寧に調理された野菜や豆類,味噌汁など,どれもとてもおいしく頂きました。(料金は献立の数等によって若干変動があるようですが,1200円から1500円くらいの間です。)テイクアウトも可能です。

注目すべきは,ドリンク類の種類の多さです。コーヒー,紅茶,ハーブティ,各種ジュース類はどれもオーガニック。カフェインなしのコーヒーも!
プラナス2
以前あったというデザート類がなくなっているのは残念ですが,その分,お菓子やパン類の持ち込みは可能(!)というめずらしいお店です。

営業されているのは主に昼食時ですが,その他の時間も予約すれば対応してくださるそうです。
ラストオーダーが3時というのも嬉しいですね。

ランチは売り切れ次第終了とのことなので,その場合は近所のお店でパンを買って,オーガニックドリンクを飲みながらくつろぐということも可能かも。店内は窓が大きく明るいうえに広々としていて,ゆったりとした空間です。トロッコ列車に乗る前,乗った後にほっこりできます。

営業日や営業時間等はときどき変更があるようです。お一人で調理されているうえ,食材にも限りがありますので,大勢で行かれる場合は事前に予約を入れるほうが確実です。(私が寄せていただいた時点では,月・木がお休みでした。)

お店はビルの3Fにありますが,大きな看板がJRの駅の南側(正面)出口から見えています。プラナス看板

A vegan restaurant and cafe in front of JR SagaArashiyama station!
English speaking staff available. fixed lunch(\1,500)only.

For dinner(17:30-20:30, \2,000), reservation only.You need to book by 3pm on the same day.
Since they don't provide any sweets,you can take in your own!
Organic coffee, tea, and various soft drinks are there.

Vegie menu:
○ 100% Vegan
×  Raw food
○ Vegie sweets
× Raw sweets
○ Gluten free(Upon your request)
× White sugar
○ Take out

Data
店名:Prunus プラナス
TEL : 075-862-2265
営業: 9:00-18:00
休日:月(Mon),木(Thu)
住所:京都市右京区嵯峨天龍寺車道町9-4永井産業ビル3F
           3F Nagai sangyo Bldg, 9-4 Kurumamichi-cho, Tenryu-ji, Saga,Ukyo-ku,Kyoto
URL:  http://www.prunus-kyoto.com/(In Japanese)
          http://www.prunus2.jp/information/(In English)

プラナス ( / 自然食 )
★★★★4.0
supported by ロケタッチグルメ



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March 01, 2013

Cocokara Azito cafe+Shere ココカラ アジトカフェ プラス シェア

It's not vegetarian friendly cafe any more.残念ながら「担担麺×夢azito」に衣替えとなり、現在のところベジメニューはありません。豆乳ベースのラーメン店なので、頼めばベジ対応可能かも?!

くつろぎのArt Garally and Cafe

アジト長細い,京都の典型的な町家の敷地に立つカフェ。
奥は暗い目の照明ですが,入り口そばは少し明るく,道路側に面した席は,休日にのんびりするのにもっていこいです。

「こころとからだにやさしい」をコンセプトに,良い食材を使用した健康的なメニューが提供されています。日曜日のホリデーランチは,平日よりメニューが少なく3種類の中から選びました。

スープランチを頂きましたが,特にパンがおいしい!!もちろん,具だくさんのスープもおいしいです。
量は腹八分目でしょうか。

料理にはチキンや鰹節を使用されているものもありますが,メニュー次第ではお願いすればベジタリアンにしていただくことも可能です。

店内には絵や書,陶器等様々な芸術作品が飾られています。
作品が飾られている棚は,1ヶ月単位で借りることが出来るので,自分の作品を広く紹介したい人たちにぴったりです。

カフェメニューとは別に,昨年から夜のバーも始めておられます。京阪「神宮丸太町(旧:丸太町)駅を出て東にすぐのところにあるので,岡崎公園や文化芸術会館などでのイベント帰りに利用するのに便利ですね。
壁に飾られていた書家さんの作品の数々には,人々を勇気づける言葉でいっぱいでした。

アヂト2烏丸御池にあるココカラcafe+dishの姉妹店です。
烏丸店同様ヴィーガンスイーツもあります。

ココカラ azito cafe+shere ( 三条京阪 / カフェ )
★★★★4.0
supported by ロケタッチグルメ



Vegie menu:
× 100% Vegan
× 100% Vegetarian(Inc.Vegan menu)
○ Vegan menu: Upon your request
× 100% Vegetarian
○ Vegetarian
○   Vegan sweets

○   Vegetable dish(Inc.fish broth)


店名:Cocokara azit cafe+shere  ココカラ アヂトcafe+shere
TEL : 075-762-0838
営業:11:00-22:00, Bar time 22:00-03:00
休日:不定休
住所:京都市左京区東丸太町町11-4 1F

           1st floor, 11-4 Higashi-marutamachi-cho, Sakyo-ku, Kyoto

URL:   http://cocokara-azito.com/


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September 24, 2011

cocokara cafe+dish ココカラcafe+dish

2016年3月閉店。Closed!

Their name have changed to
「Beppin Shokudo Cocokara べっぴん食堂ココカラ」に名称変更!


アレルギー対応のミニカフェ

P101038613席しかない小さなカフェ。
ビジネス街のそばにあるので,日祝日ならすいているだろうと思い友人を誘ってランチに寄せていただいたところ,意外(失礼!)にもほぼ満席状態でビックリ。
アレルギーにも対応している上,キッズメニューもあるので,小さなお子さん連れの家族もいらっしゃいます。

メニューが変更されました!(2015.12現在)
妊婦さん向けのメニューの他、ベジタリアン定食(980円)も!!
土日祝のランチメニューは3種類。
A おばんざいプレート 880円
B  Soyクロックムッシュセット 980円

C ベジカレーセット 980円
いずれもドリンクが付き,菜食メニューですが,カレーには鰹節がかけてあるとのこと。「ビーガンの方は申し出てもらえば鰹節をと除きます」と明記してあるので心強いです。

ごはんは玄米を使用。パンも玄米パンです。おばんざいプレートにはみそ汁がつきます。
食事メニューは単品だと菜食のみではなく,肉魚を使用した自然食メニューですが,ベジタリアン・ビーガンにも対応できるメニューが常時あります。

P1010397スイーツは,卵,乳製品,白砂糖不使用。クッキーやケーキなど数種類が用意されています。

惜しむべくは、低いソファ。子供さんにはちょうど良い高さなのですが,大人にはちょっと低く、ゆったりくつろぐというよりも,身体に優しいおいしい食事やデザートをささっといただくという印象です。

カウンター席も3席ほどあるので,一人でご飯を食べるのにも向いています。

平日は、バターやラード,白砂糖を使用しない持ち帰り用の「ヘルシー弁当」の販売もあリます。この近所で働いている人がうらやましい・・・。

Vegie menu:
×100% Vegan
×100% Vegetarian(Inc.Vegan menu)
○Vegan menu: Upon your request
×100% Vegetarian
○Vegetarian menu
○Vegetable dish(Inc.fish broth)

Data
店名:Beppin Shokudo Cocokara べっぴん食堂 ココカラ
TEL :  075-223-6787
営業:11:30(Take out : 10:30) -18:00(LO:17:30)
休日:日曜(Sun)
住所:京都市中京区東洞院二条下る瓦之町373 1F
            1F, 373 Kawarano-cho, Higashinotoin-Nijo-Sagaru,
            Nakagyo-ku,Kyoto
URL: http://cocokara-kyoto.com/ (In Japanese)


ココカラ Cafe+dish ( 烏丸御池 / 京料理 )
★★★☆☆3.0
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September 26, 2010

Ten-nen-choice 天然チョイス

オーガニック・セレクトショップ Closed! 2013年10月末で閉店しました。残念。。。

IMG_00622009年夏に改築・改装された「Nautica」ビル1F奥にあるオーガニック食品を中心としたセレクトショップ。

錦小路に面したビルの間口の殆どをテナントの美容室「Hair design Arte」が占めていて,この美容室の裏側に十数件ものテナントがあるなんて想像もつきません。

ついつい見逃してしまうのですが,この美容室の右手の細い路地のような隙間を覗くと,テナントを紹介した立て看板があり,奥のほうに「天然ちょいす」の看板も見えます。
(2012年下記住所へ移転)


異国情緒溢れる路地裏には,エステやアクセサリー店,フランス料理教室や書道教室なども入っています。

人通りのない路地を抜けて,思いきって看板の出ているドアを開けてみると,店内は無垢の木がふんだんに使ってあって暖かみのある北欧風のインテリア。

店内には日本各地から取り寄せているという、少量生産・無添加・手作りのこだわりの品々が所狭しと並んでいます。

野菜こそ置いてありませんが,梅干し,醤油,味噌,ソース,ジャム,ミルク,ジュース,よもぎ製品,ココナッツ製品,おかき・ナッツ類の他,木製品、シャンプーや石けんなど商品の種類も豊富。

又,店の片隅には、試食をしたり,買ったものをその場でいただいたりできる小さなスペースもあります。

IMG_0059写真の中央に見えるのは,梅干しが入った壷。梅干しは計り売りされています。

ココナッツ製品では,オーガニックなココナッツミルクの他,ココナッツシュガーや,日本では手に入りにくいココナッツオイルなども!!

季節限定販売の貴重な味噌などもありました。

商品の種類は、今後もまだまだ増えていくとのこと。今後が楽しみです。

お店は一人で切り盛りされているため、商品の買い付けなどで不定期に休みがあるようです。お店のブログかお店に電話で営業時間確認した上で,行かれることをお勧めします。

Data
店名:Ten-nen-choice 天然ちょいす
TEL : 075-231-0567
営業:11:00-19:00(月のみ13:00-19:00)
休日:不定休
住所:京都市中京区錦小路新町西入西錦小路町263-1    
NAUTTICA ビル B棟102
B-102 NAUTICA Bldg. 263-1, Nishinishikikoji-cho,
        Nishikikoji-Shinmachi Nishi-iru, Nakagyo-ku, Kyoto

          京都市中京区夷川通富小路東入 大炊町357石倉ビル1F
          1F Ishikura bldg,357 ootaki-cho, Ebisugawa-tominokoji Higashi-iru, Nakagyo-ku,Kyoto

URL  http://www.tennen-choice.com/index.html








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August 16, 2010

MAHALO 野菜Cafeマハロ

癒しの空間 残念ながら閉店Closed!

veg-karage-setハワイ好きのオーナー夫妻が開いたベジタアンカフェ。
食材は野菜から水、塩、調味料にまで全てオーガニック、減農薬のものが使用されています。

店先には、日によって有機野菜の販売も。ノンカフェインコーヒーやタンポポコーヒー、豆乳ラテ、玄米甘酒シェイクなどをはじめ、バラエティに富んだ体に良さそうなドリンクメニューが充実しています。オーガニックにこだわったワイン、ビール、日本酒もあります。

食事メニューは、数種類のセットメニュー(各880円)があり、ランチタイムに限らず、いつでも注文が可能です。

ケーキ類を含め、全てのメニューに肉/魚/白砂糖、卵/乳製品が使われていないので、食用中の方やビーガンの方も安心して食事ができます。

mabou-nasuセットメニューにはメインの料理のほか、サラダや野菜の重煮、みそ汁、デザートが付き、ご飯は玄米か、五部づき米が選べて、とてもお得す。ただし、食事メニューはどれも数に限りがあり、夕方に行くと既に売り切れているものもあるので、要注意です。夏季限定の夏野菜カレーもお勧めです。

希望者には「マナカード」を使ったハワイの占いも受けられ、心と身体の両面から癒されます。

府立大学の南側、府立植物園の南門を出てすぐの道を東に入った静かな住宅街にあるこのお店は、学生の少ない週末がすいています。

残念ながら9月5日から30日はお休みとのこと。
秋からの再開が楽しみです。

The full name of this cafe, in Japanese, is Yasai Cafe Mahalo (where "yasai" means "vegetables"), but it is informally known simply as Cafe Mahalo.

The cafe is owned and operated by a Japanese couple who have a keen interest in Hawaii. The kitchen uses all-organic vegetables, purified water, and special organic salts. Strictly speaking, the menu is "vegan": no white sugar and no dairy.

From time to time, organic vegetables are on sale inside the cafe, so you may take some home for your own kitchen. The beverages here contain no caffeine. The "coffee" is made from roasted dandelion roots, and the "latte" is made using soy-milk. Also on offer is a sweet "shake" made from brown rice "amazake" (a by-product of sake brewing). You may also order organic wine and beer.

nasu-currySeveral set-menus are available for lunch and dinner. A typical set-menu includes a main dish, salad, boiled vegetables, miso-soup, and dessert. You may choose either brown rice, or a blend of white and brown rices. Usually available are three choices for the main dish. But the cafe prepares a limited number of its main dishes per day; so, if you arrive toward closing time you may find only one or two available, rather than the usual three.

During summertime the menu features a vegetarian curry served with rice. If you ask, the couple who own the cafe will tell your fortune using traditional "mana cards" from Hawaii.

Cafe Mahalo lies just to the south of Kyoto Prefectural University ("Furitsu-Daigaku," in romanized Japanese), and just to the east of the south entrance to the Kyoto Botanical Garden.

Vegie menu:
○100% Vegan

Data
店名 :Mahalo 野菜Cafe Mahalo
TEL : 070-5620-7407
営業:木曜(Thu)-月曜(Mon) 11:30-19:00
休日:火曜(Tue)・水曜(Wed)
住所:京都市左京区下鴨上川原町8
8 Kamikawara-cho,Shimogamo,Kakyo-ku,Kyoto
URL: http://yasaicafemahalo.web.fc2.com/index.html
(Only in Japanese)

野菜CafeMAHALO ( 北大路 / カフェ )
★★★★4.0
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August 07, 2010

Gulab Dining グラーブ ダイニング

veg-curry-detail2014年7月末で閉店!Closed!!

ドバイ仕込の南インド料理+スリランカ料理

西賀茂に南インド料理を出す店が開店したと聞いて,さっそくお邪魔しました。

場所は,上賀茂神社からそれほど遠くはない加茂川沿い。市バス「上賀茂御薗橋」バス停から徒歩1分の距離。

店内は気取らない雰囲気の、ゆったりとした内装です。ソファ席とカウンター席があります。

メニューは見慣れたカレーメニューの他,ドーサやサンバルを初め,他店ではあまり見かけたことのない南インド料理のメニューがたくさんあります。牛肉やチキン、マトン,野菜のみを使った料理など、種類も豊富です。

thali-setベジタリアンには,昼夜それぞれベジタリアンランチ,ベジタリアンターリーセットが用意されています。加えて週末には、南インド料理のミールス(定食:2000円)が提供されます。ミールスは器が比較的大きく,しっかり盛られているので,一人分としては十分食べ応えがあります。数種類の南インド料理が少しずつ一度に試せます。

カレーは五段階の辛さに調整可能ですが,全体的には日本人にとって食べやすい味付けに仕上がっています。

以上のほかにもセットメニューが豊富に揃っています。
カレーを単品で注文すると,ライスかナンがついて来ます。ナンの大きさは普通ですが,ライスは結構大盛りです。また,カレーも日本のカレー皿くらいの器に盛られており,京都市内のインド料理店の中ではボリュームがある部類に入るでしょうか。

dosa2メニューのページをめくると,大半のページに「Haral(ハラル)」と記されていることに気づきます。メニューに掲載されているイラン産のノンアルコールビールにも「Haral」の文字がありました。

インドの中でも南の地方では、ヒンドウ教よりもイスラム教の人口が多いからだとか。イスラムでは原則として豚肉を食べることはなく,牛肉やチキン、マトンなどについても調理の仕方や材料などについて細かいルールがあるようです。

メニューは日英バイリンガルです。
(Jap-Eng Bilingual menu aveirable)

Vegie menu:
☓ 100% Vegan
☓ 100% Vegetarian(Inc.Vegan menu)
○ Vegan menu: Upon your request
○ Vegetarian menu
○ Vegetarian(Inc.Daily,egg)
☓ Vegetable dish(Inc.fish broth)
○ Non vegie menu

Data
店名: Gulab Dining グラーブダイニング
TEL :    075-492-1770
営業: 11:00-14:30,17:00-22:30
休日: 不定休
住所: 京都市北区大宮南田尻町67-4御薗橋ビル1F
1F Misonobashi Bldg,67-4,
           Minamitajiri-cho,Omiya,Kitaku,Kyoto

GULAB DINING ( 北大路 / 欧風カレー )
★★★☆☆3.0
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July 02, 2010

Shandiz シャンディズ

カスピ海周辺諸国の料理
閉店!木屋町六角に移り「ZAM ZAM」と名前を変えて営業されています。
They moved to South of Sanjo along Kiyamach st and changed their name as "Zam Zam" .


salad2古代,ペルシャ帝国の一部を成したアゼルバイジャンは,同時に旧ソビエト連邦の構成国でもあり、ロシア語を話す人も多いとのこと。地理的にもロシアとイランに挟まれています。歴史的な背景から,料理も、イランやトルコなどの中近東料理と,ロシア料理などを取り混ぜて食されているようです。

シャンディズはまさに国の歴史を体現したようなお店です。
店主は,アゼルバイジャン生まれのイラン育ち。ロシア人のスタッフもいます。供される料理は「アゼルバイジャン」「イラン」「ロシア」料理。

アゼルバイジャン人から見て外国人の私には,アゼルバイジャン料理と,トルコ料理,イラン料理の違いがよく分かりませんが,カスピ海周辺諸国の料理を総称してここでは「カスピ海料理」と呼んでいます。英語圏で、「中近東料理」と称されているものと同じです。日本人のイメージだと,「ペルシャ料理」にあたるのでしょうか。

今回は,豊富なメニューの中から特に珍しいものを紹介します。
riceサラダや前菜では,トルコやイスラエルで馴染みのあるメニューの他,ロシア風餃子やパン等もあります。
中でも店主のおすすめは,「サブズィ・ポローヴ」というハーブライス。ハーブはわざわざ母国から取り寄せているため,日によっては,品切れということもあるそうです。
塩とハーブの香りがとてもうまくあっていて,このご飯と,煮込み料理1品でも十分晩ご飯になります。

メイン料理は,羊や鳥の肉を串焼きにしたキャバブ(カバブ,ケバブと言われるものと同等)の他,肉・野菜・豆類を使った様々な種類が揃っています。

turkish-dish1-yogurt-sauceどれも日本ではあまり見かけない料理ばかりですが,ベジタリアンには「キャシュケ・バデンジャン」(なすとミントのドライチーズペースト),「ミルザガセミ」
(ナスとガーリックと卵
トマトペースト煮込み)などがお勧めです。

全体的に、塩を良く効かした,フェタチーズを使った料理が多いように見受けました。

次回お邪魔するときには、ロシア料理を味わいたいと思います。

店主は日本語がとても上手ですが,英語は話せないそうです。ただし,スタッフには英語の上手な日本人,それからロシア人もいます。店内は,まるでアゼルバイジャンかイラクに旅行したかのような異国情緒漂う,明るく落ち着いた雰囲気で,日本料理に飽きた海外からの客を案内するにはもってこいのお店です。

なお,料理で使用している肉は全て「Halal」ミートとのことなので,外食する際に困っているイスラム教徒の方には是非教えてあげたいと思います。

(English menu, English speaking staff avarable)

Data:
店名:Shandiz カスピ海料理レストランシャンディズ
TEL : 075-211-5577
営業:17:30-22:00
        土日祝のみランチあり。12:00-14:30
休日:第2・4月曜(2nd&4th Mon)
住所:京都市中京区河原町三条上る一筋目東入る恵美須町534−33
534-33, Ebisucho,Kawaramachi-Sanjo agaru, Hitosujime Higashi iru, Nakagyo-ku,Kyoto
URL:http://shandiz.weblike.jp/
       日英バイリンガル(Bilingual in Eng&Jap)

シャンディズ ( 京都市役所前 / エスニック一般 )
★★★★4.0
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June 17, 2010

Sharma インドダイニングシャルマ

残念ながら閉店しました。 This restaurant  went out of business

家族連れでも気軽に立ち寄れるカレー屋さん

cheese-darshan喫茶店のような印象を与える外見のインド料理店。新撰組の池田屋騒動跡地に建つこのお店は、金沢にあるインドレストラン初の京都店だとか。

カジュアルなお店なので、一人でも入りやすい雰囲気です。
ランチ時にはセットメニューもありますが、本格インドメニューから日本人向けにアレンジしたスープカレーまで、幅広いメニューが揃っていますので、子供から本格インド料理好きの大人までが一緒に食事を楽しめます。

インドレストランというよりは街のカレー屋さんみたいに見受けられますが、カレー以外のインド料理も案外いろいろあります。

chana-dalh一品の量もしっかりしているうえ値段もそこそこなので、夜はカレーとナンともう1品程度を注文して丁度良いくらいです。

カレーはどちらかというとマイルド系。化学調味料は使っていないとのこと。ベジタリアンも大丈夫なメニューも揃っています。

ナンは、他のインドレストラン同様、インド人もしくはネパール人らしき料理人がガラスの向うのキッチンで作っています。ナンの中にチーズを挟んで焼いたチーズナンは、もちもちしていてボリュームもあり、なかなかいけました。

veg-nanインドビールやインドワインも用意されています。

ランチタイムのみ全面禁煙です。

Data
店名:Sharma
インドダイニングシャルマ
TEL:075-231-3677
営業:11:00-15:00,
         17:00-23:00
休日:第1・3水曜
1st&3rdWed
住所:京都市中京区三条河原町東入る中島町84−1

84-1Nakajima-cho,Sanjo Kawaramachi Higashi Iru,

インドダイニング シャルマ 河原町三条店 ( 三条(京都) / インド料理 )

★★★☆☆3.0
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January 26, 2010

ping pang cafe ピンパンカフェ

身にやさしい美容食!

Closed! 2011年4月末で閉店!残念です。

IMG_8943息子さんのアレルギー治療と自分の美容の為に続けていた自然食好きが高じてビーガンに目覚めたというオーナー。

10席あまりしかない小さなこのカフェ、実はアウトドアとフィットネスクラブに併設されていて、健康な食事と適度な運動の両面からトータルに健康を考えることができるのです。

有機無農薬野菜を中心に、玄米や安全食材を使用し、化学調味料や、白砂糖は使っていないそうです。

食事メニューは一日10食限定の「ごちそうプレート(1500円)、麦ボール入りのベジカレー(980円)、玄米パン粉サンドイッチなどの他、ライスバーガーに野菜を挟むスタイル(600円)か皿に盛った玄米ごはんに野菜を盛るスタイル(980円)のどちらか選べる4種類の野菜メニューなど。

IMG_8950玄米ライスバーガー(各600円)は、ちょうど良い炊き上り加減のもっちりしたご飯がしっかりと詰まっていて、ぽろぽろこぼれることもなく、モスバーガーで食べるのよりもずっと大きなサイズ。

私は「根菜ベジ味噌ライスバーガー」を注文。麦味噌の塩加減と玄米バーガーが良く合って、とてもおいしい!野菜もちょうど良い大きさにカットしてあります。思っていたよりもずっと食べやすかったです。カップサラダも色々な種類の野菜がしっかり詰まっています。

デザートメニューは、ビーガンとトラディショナルの2種類が揃っています。2階で、さまざまなヨガやピラティスのレッスンが行われているだけあって、オーガニックコーヒーやビオワイン、オーガニックレモネードやみかんジュースを初め、ドリンクメニューが特に充実しています。

ベジタリアンではない人用に、安全な鶏肉を使った「チキンTACOライス」も。

メニューは全てテイクアウトも可能です。
(テイクアウトすると、価格が少し安くなります。)

席数が少ないので、店内であまりゆっくりとくつろぐことはできませんが、春になったらここでテイクアウトして、鴨川沿いでピクニックをするというのもいいですね。

カフェは植物園の北側、地下鉄北山駅から歩いて数分の距離にあり、桜並木の美しい鴨川もすぐそばです。

The owner of this cafe became a vegan when her son developed allergies to certain artificial ingredients in food, and she is now committed to the cause, owing to the benefits a vegan diet generally bestows.

The cafe is small and seats about 10 or 12 customers at any given time. Associated with the cafe are a fitness spa (on the second floor) and a shop catering to hikers and other outdoorsmen. The result of the enterprise is a holistic approach, which combines diet and exercise alike.

The kitchen cooks with organic vegetables and brown rice; no refined white sugars are used, and no chemical additives of any kind. The menu offers ten dishes each day, varying them over the course of the week. For 1,500 yen a diner may order a sort of sampler plate, which includes a number of dishes.
IMG_8931
You can also order dishes a la carte, including a vegan curry, "rice burgers" of several kinds, and so on. The patties for these "rice burgers" are made from neatly packed brown rice and barley miso, and are topped with sliced vegetables. The cook pan-fries them, lightly, to a texture that is neither too dry nor too moist.

We found the slight, savory saltiness of the miso a fine addition; it is not merely a binding ingredient, but an integral part of the flavor.

 We also ordered what the cafe calls a "cup salad": a variety of colorful vegetables served in a clear glass tumbler. On offer for dessert are two kinds of sweets: vegan, and also more traditional sweets.

The beverages here are all organic: beer, wine, juices, coffee, lemonade, etc. For non-vegetarians the cafe does offer a "taco" made with rice and free-range organic chicken.

IMG_8937Take-out service is available for all items on the menu, and at a slight discount to boot. This is especially convenient given the limited seating, and in springtime you can take away a fine organic vegetarian picnic to enjoy along the banks of the Kamo River, which is nearby.

The cafe is located a few minutes' walk north of subway Kitayama Station.

Data
店名:ping pang cafe
TEL:075−723−0877
営業:月(Mon)-金(Fri)           9:00-21:00
        土(Sat)日(Sun)祝(N/H) 7:00-19:00
休日:木(Thu)
住所:京都市北区上賀茂桜井町107−1
ジュネス北山1F
1F Jeuness Kitayama,107-1 Sakurai-cho,
         Kamigamo,Kita-ku,Kyoto
URL : http://www.nadi-kitayama.com/cafe/index.html
(Only in Japanese)

ping pang cafe ( 北山(京都) / 自然食 )
★★★★4.0
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January 20, 2010

Kokusai kenbi cafe穀菜健美カフェ

駅前にある便利なカフェ 2016.5.28 Closed!閉店

baby-corn-detail地下鉄「三条京阪」、京阪「三条」の両駅に挟まれたレストラン街「KYOEN」内にあるレストラン。電車やバスの乗り継ぐうえでとても便利な位置にある上、夜11時まで開いており、手軽なセットメニューもラストオーダーの時間まで注文可能など、使い勝手の良い店です。

ごはんは玄米か五穀米が選べます。
ランチは週替わりのセットメニューのほか、単品もありますが、どちらかというと腹八分目の量です。

オーガニック野菜をふんだんに使っていますが、メニューはベジタリアン対応のみというわけではありません。食べられないものを伝えると、対応しているメニューを教えていただけます。汁物に関してはその日のメニューによって、魚だしを使ったもののみの場合もあります。

croquette-side-dishes夜は3種類のセットメニューの他、単品も充実しています。
特に、豆腐サラダはゆうに二人分ほどあり、食べごたえがあります。野菜のピクルスは、酸っぱすぎることなくちょうど良い味付け。色とりどりの野菜が少しずつきれいに盛られ、見た目にも楽しませてくれます。

クリームチーズとアボカドクリームをつけていただくクラッカーはビオワインと良く合います。ノンアルコールの飲み物も充実しており、カフェ使いも可能です。

大きな窓ガラスの内側からは川端通りを挟んで鴨川が見渡せ、春は桜、秋は紅葉の鑑賞が可能です。

This cafe stands above the intersection of the Keihan-Sanjo subway station and the Tozai line subway station at Sanjo, inside a little complex of cafes and shops called"KYOEN". (It's across the street from the Pig & Whistle, a popular night spot for tourists and expatriates.) So, access to Kokusai Kenbi is a snap, whether by subway or by bus. Last orders are taken at 10:30, making the cafe a good choice for late diners.

You can choose between brown rice and "gokokumai rice" (a blend of rice and grain). The set-menu at lunch time is not vegetarian, but there are vegetarian dishes available a la carte. Portions here are relatively modest, and the vegetables used are organic, but the menu as a whole is a mixture of vegetarian and non-vegetarian dishes; if your party has varied tastes, the menu should accommodate everyone.

The wait-staff will steer you in the right direction for an all-vegetarian dinner, but be advised that on some days the broth used in the soups may be made using a light fish-stock very common in Japan. For dinner, the cafe offers three set-menus, and a number of dishes a la carte. One of the three set-menus is usually vegetarian.

The tofu salad is large enough for two people, and quite good. One dish also offered a la carte, which we sampled, is pickled vegetables. The dish was done with a light touch, not too sour, and it brought together all manner of vegetables for a colorful plate.

We also ordered the crackers with cream cheese and an avocado spread, which is a good accompaniment to wine or beer. The menu offers a wide variety of non-alcoholic drinks: coffees, teas, and the like. So you can stop in simply for refreshment, too.

crackers-spreadsThe large windows afford a good view of the cherry trees along Kawabata Street in spring, and of the fall colors in autumn.

日本語メニューのみ.Menu provided only in Japanese.
 
Vegie menu:
× 100% Vegan
× 100% Vegetarian
× Vegan menu: Upon your request
× Raw food
○ Vegetarian(Inc.Daily,egg)
○ Vegetarian menu:Upon your request
○ Vegetable dish(Inc.fish broth)
○ Non vegie menu
× Vegan sweets
× Vegie sweets
× Raw sweets
× Gluten free(Upon your request)
○ White sugar
○ Organic beer,Bio wine
 

Data

店名:穀菜健美Cafe Kokusaikenbi Cafe

電話:075−533−6900

営業:11:00〜23:00

休日:不定期

住所:京都市東山区大和大路三条下がる東側大黒町137

   Rest complex KYOUEN内

   137Daikoku-cho, Yamato-oji Sanjo Sagaru,

         Higasiyama-ku,Kyoto

URL   http://kkenbicafe.exblog.jp

 

穀菜健美カフェ ( 三条(京都) / カフェ )
★★★☆☆3.0
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December 24, 2009

Tao Hua Yuan 桃花源

残念ながら閉店しました。Closed!

特級厨師の作るこだわり料理

IMG_0675四条大宮の「ラーメン大将」2Fに出来た中華料理店。社長は日本人ですが、料理は日本に数十人しかいないという「特級厨師」の肩書きを持った中国人が担当しています。

このお店の一押しは「火鍋(日本のしゃぶしゃぶの原型)」と「沸騰魚片(ふぇいたんゆいぺん:白身魚のピリ辛薬膳鍋)」という鍋料理。海鮮類が特に充実しているのですが、「肉・魚・ハム・海老を除いたメニュー」にも対応していただけるとのことで、入ってみることにしました。

最初に出て来たピータン豆腐は、日本の豆腐を使っているようですが、塩味がきいていて酒の肴としてぴったりです。カボチャと塩漬け卵炒め、セロリとカシューナッツと銀杏炒め、ブロッコリーのニンニク炒めは、それぞれ油で炒めただけのとてもシンプルな料理ですが、油のしつこさは全く感じられずあっさりと、とても上品な味に仕上がっています。
「カボチャと塩漬け卵炒め」は塩漬け卵を潰して衣に混ぜて油で揚げてあり、炒めているというよりは、「素揚げ」のようです。焼きカレービーフンは結構カレー粉の味が効いていましたが、さらっとした食感です。

IMG_0669以上の料理と桂花陳酒(500ml・1,200円)のボトルを頼んでも、2人で5,000円ほど。コースメニューも1,905円からと、とても良心的な値段です。一皿の量も2・3人で取り分けていただいたら丁度良いくらいです。

店内は、中国の伝統工芸や調度品などで彩られ、靴を脱いで上がり、座敷に座るスタイルで、とてもくつろげます。(椅子席なし)

メニューにはない料理でも、材料さえあれば作っていただけるとのことですので、次回にはまた違ったメニューのベジタリアン対応をお願いしてみようと思います。

IMG_0674Tao Hua Yuan features exquisitely crafted cuisine, prepared by a first-class Chinese chef. You'll find the restaurant on the second floor of a building, just above a shop called "Ramen Taisho," in Shijo-Omiya.

Tao Hua Yuan is Japanese owned, but the cook is, as I have said, Chinese, and he holds a special license qualifying him at a rank to which only 20 or 30 chefs in the whole of Japan have arisen.

The restaurant recommends first a house specialty: "hi-nabe," a dish whose origins are in Chinese cuisine. "Hi-nabe" is served at your table atop a gas-fired heater, and in a bowl divided so as to allow for two different broths, which themselves contain some 30-40 different spices and herbs. Alongside the hot-pot are two plates, one with various vegetables, the other with various meats; these the diner dips into the hot pot (choosing one side or the other) and cooks "shabu-shabu" style, after which he may dip the morsel into several different sauces.

The second house specialty is "fuei tan yui pen." This is a spicy, hot soup made with white fish. Obviously, vegetarians can eat neither of these, but I mention them here as options for parties that include some non-vegetarians along with vegetarians.

We asked our server whether he could point us toward an entirely vegetarian set of dishes on the menu, and he happily did: the variety is ample. The first dish we ordered was "pitan tofu," which is tofu topped by a smoked, salted egg (chopped), and dressed with a spicy sesame oil. Next we ordered "kabocha" (pumpkin), which was sliced and stir-fried in a light egg batter. Then we ordered stir-fried celery, cashews, and ginko nuts. After that came a broccoli garlic stir-fry: the texture, here, was excellent.

IMG_0679In every case, the frying done in this kitchen is highly skillful and light: you'll not find the slightest trace of greasiness. In fact, the stir-fried kabocha had the texture of well-cooked tempura. The last dish we ordered was stir-fried rice noodles, seasoned rather like a curry, and served with sliced vegetables. Every dish we had was delicious. To accompany the meal, we ordered a Chinese sweet red wine called "kei-ka-chin-chu." It complemented the dishes quite well.

Our dinner cost about 5,000 yen (for two people). The prices for "course menus" are also reasonable, starting at 1,905 yen. The decor is entirely Chinese, and authentic, with some especially fine wall-hangings of various kinds (paintings, bas-relief marble birds, and so on).

The seating here is all on the floor: no chairs. So take off your shoes and relax. We queried the owner and found that if you would like to order a dish you don't see on the menu, the chef will be happy to prepare it specially. We look forward to our next visit, when we will avail ourselves of this flexibility to put together another fine vegetarian meal.

メニューは日英両方で表記されています。
(Jan/Eng Bilingual menu provided)

Data
店名 :Tao Hua Yuan 桃花源
電話 :075-822-8881
営業 :17:00-24:00
休日 :年中無休(Non)
住所 :京都市中京区大宮通四条上ル錦大宮町132-1
らーめん大将2F
           2F Ramen Taisho Bildg, 132-1 Nishikiomiya-cho,
           West side on Omiya St, North of Omiya St.
           Nakagyo-ku, kyoto
URL   : http://www.towkagen.com/
           (日本語のみ:only in Japanese)
地図(Map)↓
沸騰魚片&火鍋ダイニング 桃花源 ( 大宮(京都) / 中華料理一般 )

★★★★4.0
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November 23, 2009

Cafe Proverbs15:17 カフェプロヴァーブス フィフティーンセブンティーン

A vegan cafe owned by  a guy who is at once a writer, musician, and pastor!
牧師/作家/ミュージシャンのオーナーが経営するビーガンカフェ

2014年1月15日閉店。どこかでまた再開されることを期待します。
Closed!


cafe proverbs red carry以前は「カフェ・ピース」として有名なビーガン料理カフェが同じ場所にあったのですが、店主の都合により閉店。がっかりしていたところ「カフェ プロバーブス15:17」と名を変えてビーガンカフェが再出発しました。

現オーナーは、東京・調布でベジタリアンライブカフェ「キック バックカフェ」を経営されており、こちらはその姉妹店にあたるとこのと。

開店直後は以前の店と比べて少なかったメニューも、最近はとても充実しています。
どちらかと言えば中華・洋食系ですが、ラーメン・餃子・カレー・丼・サンドイッチなど何でも揃っており、ベジタリアン、特にビーガンには嬉しい限り。京大が目の前にあり、学生の客が多いこともあってか全体的に一皿ずつの量も多い目です。

cafe proverbs 唐揚げ丼あれもこれも試してみたいと思った結果、二人でマーボー豆腐、餃子、唐揚げ丼、レッドカレーを注文。(カレーは他にも違った味のものがあります)

唐揚げ丼の唐揚げはベジミートではなく、豆腐の唐揚げのようでした。餃子は、肉が入っていないのが信じられないほど普通の餃子と同じような食感がありました。
マーボー豆腐はあっさり目の味付けです。
レッドカレーは見た目「イエロー」なのですが、ココナッツの味がきいたまろやかなカレーです。全体に香辛料の使用は抑えめです。

本当はビーガンスイーツのチーズケーキも食べたかったのですが、欲張って注文してしまった結果、お腹はもうこれ以上食べられないくらい一杯となり、デザートは次回のお楽しみということにしました。

コーヒーを始め、飲み物も全てオーガニック。白砂糖も使われていません。メニューは季節毎に変わるので、何回行っても違った料理を楽しめそうです。セットメニューもお得です。

アルコールメニューがないのは少し残念ですが、普段使いにはもってこいの店です。
"Proverbs 15:17" (as in the Bible: look it up) is a vegan cafe in Hyakumanben. The owner is a Japanese man who is at once a writer, musician, and pastor.

The place once was the Cafe Peace, a well-known vegan cafe in Kyoto, but now it has passed into new hands and a new name because the original owner left Kyoto City. Nonetheless, it is in the same location and is still vegan. The current owner, though the cafe is in Kyoto, actually resides in Tokyo, where he operates a live-music vegetarian cafe called "Kickback." So, consider "Proverbs" the sister-cafe of the Tokyo establishment.

cafe proverbs 麻婆豆腐The menu in the Kyoto branch, "Proverbs," has lately expanded to include a wide array of options. The cuisine is a combination of Chinese & Western styles, from gyoza, ramen, sandwiches, to curries of various kinds. For vegetarians (and especially for vegans) it is a genuine haven. The portions are generous; the cafe is near Kyoto University and many customers are students.

It was difficult to choose from amongst all the options, but I decided on vegetarian mabo-dofu, vegetarian gyoza, and a vegetarian "karaage" don-buri (a rice-bowl topped with fried tofu, not the gluten one usually finds substituted for meat).

The vegetarian gyoza hardly differs at all from other kinds of gyoza. The mabo-dodu was a bit less spicy than one might expect. The so-called "Red curry" was rather more yellow in tint than red, but mild and tasty.

My impression was that the cuisine here is designed to be light on spices so as to feature the main ingredients. I had hoped to order vegan "cheesecake," but was too full to venture upon it. I decided to postpone the dessert until my next visit.

Everything--food and drink alike--is organic. "Proverbs" even avoids white, refined sugars. The menu changes from season to season, so you can sample a variety of dishes with each visit. The set menu is reasonable in price.

It is a pity that no alcohol is served at "Proverbs," but that it is as it is, and in any event it is fine cafe.

(メニューは日英バイリンガル:
  Japanese/English bilingual menu avairable)

Data:
店名:Cafe Proverbs15:17
カフェ プロヴァーブス フィフティーンセブンティーン

TEL: 075-707-6856
営業:11:00-22:00
(水曜のみ18:00まで:Close at 6pm on Wednesday )
休日:月曜(Mon)
  (ただし、15日または祝日が月曜になる場合は営業し、火曜が代休)
  (They will open on Monday if it is N/H or 15th.
   And they will have Tue off.)
住所:京都市左京区田中門前町28-20 ドムス百万遍3F
3F Domusu Hyakumanben, 28-20 Tanaka  
        Monzen-cho,Sakyo-ku, Kyoto

URL:  http://www.proverbs1517.com/
        (日英バイリンガル:bilingual In Japanese/English )    
地図(Map)↓
カフェ プロヴァーブス フィフティーンセブンティーン ( 出町柳 / 中華料理一般 )

★★★★4.0
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October 27, 2009

Cappadociaカッパドキア

トルコ人経営の本場の味
フムス
残念ながら閉店しました。姉妹店のイスタンブールサライは営業しています。Closed! But, a sister-restaurant ,"Istanbul Saray" (near Kawaramachi-Sanjo),is still operating.
オーナーは,木屋町三条を下がったところで,"ZAZA Pub"開店。トルコ料理は少なそうですが,水タバコは健在のようです。

2008年に開店したこの店は、河原町三条を上がったところにある京都初のトルコ料理店イスタンブール・サライの姉妹店です。

寺町通りを四条通りから北へ1,2分くらい歩くとすぐ左手に、メニューの写真が掲載されている料理店の大きな看板が見えてきます。看板の横の階段の上には、トルコのキリム(絨毯)などを扱ったお店があります。レストランはその奥に位置します。

トルコ料理といえば羊肉のケバブを思い浮かべるのですが、実は案外野菜や豆を使った料理もあるのだということを知りました。
エクメッキ
コースメニューには英語でベジタリアン対応と書かれたものもあります。ただし、トルコのピザ「ピデ」にはチーズがのっています。単品でたのむと,一皿のポーションは小さめで,値段はやや高めとなりますが、ピーマンのピラフ詰めやなすびの野菜詰め、ぶどうの葉のピラフ包み、野菜ペーストなどの前菜やサラダ、パンなどいろいろ味わうことができます。

トルコのフムス(ひよこ豆のペースト)もなかなかいけましたし、自家製トルコパンのエクメッキもおいしくいただきました。

特記すべきは、ドリンクメニューです。珍しいトルコのワイン(赤・白両方あります)や地ビール、蒸留酒などそれぞれ充実した品揃えです。
食事はどこかで軽くすませてきて、アルコールとおつまみとして単品をとるなど、バーとして利用するのにもよさそうです。
ピデ(メニューに英語標記あり)

Cappadocia is an authentic Turkish restaurant, with a Turkish owner and a Turkish chef.

The restaurant opened in 2008 as a sister-restaurant of "Istanbul Saray" (near Kawaramachi-Sanjo), the first Turkish restaurant ever to appear in Kyoto.

You'll find a large, illustrated sign-board for the restaurant on Teramachi as you walk north from Shijo Street; look for it on the western side of the arcade. The cafe is up one flight of steps, just behind a shop selling Turkish carpets.

When you think of Turkish cuisine, you typically think of kebabs, etc.. But in fact there is a large variety of vegetarian dishes on the menu at Cappadocia. There is a course menu for vegetarians, but the Turkish "pizza" (called "pide") has cheese, so strict "vegans" will want to avoid this.

You can also order a la carte, and though the portions are relatively small, and the price a bit higher than for the course menu, there are a number of good choices for vegetarians: appetizers, salads, hummus, and various spicy vegetable dips. On offer also are dolmas (grape leaves stuffed with rice pilaf, and without the lamb you might expect); eggplant stuffed with vegetables; bell-peppers stuffed with rice pilaf and served with olive oil; green-beans in a tomato sauce; and fried vegetables in tomato-yogurt sauce (called "kizartma").

The hummus was good, as was the home-made Turkish bread (called "ekmek").

One unique feature here is the drink menu, which offers Turkish wines (red and white), a variety of Turkish beers and spirits (such as "rake," which is very much like ouzo). So, you can either dine here, or dine elsewhere and then come to Cappadocia for small-plates and drinks to finish off the evening.
(Turkish/Japanese/English Trilingual menu is provided)

Data
店名:Cappadocia カッパドキアZAZA PUb
TEL:075-252-5520
営業:11:30-14:30, 17:30-21:30
休日:水(Wed)
住所:京都市中京区寺町四条上るコアビル2F
        2F Core Bildg, West side of Teramachi st, 
        North of Shijo st,  Nakagyo-ku, Kyoto
URL  http://www.cappadocia-kyoto.com/index.html

       (トルコ/日本語/英語 Turkish/Japanese/English)
地図(MAP)↓
カッパドキア ( 河原町(京都) / トルコ料理 )

★★★☆☆3.0
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October 12, 2009

Miko-an 彌光庵

京都のベジタリアン御用達の食事処&居酒屋
閉店!いつの日か再開されることを期待します。Closed!

miko-an entrance寺町通りを四条通りから南に一筋越えて、西側の駄菓子屋の隣に位置する細い路地の奥にある一軒家です。看板も出ているのですが、人通りの多い昼間はうっかりすると店の入り口に気づかぬまま通り過ぎてしまうこともあります。
でも、夜なら大丈夫。夜のとばりがおりるとともに路地の入り口と看板が照明によって浮かびあがります。

メニューにはカレーやそば、餃子(ニラとニンニクは使用)など単品もありますが、お得なのはセットメニューです。お昼には玄米ご飯とけんちん汁に煮物、和え物、焼き物のついた「おひるごはん」と、それに炒め物を加えた「みやこ膳」、もしくは野菜カレーがあります。夜には「おひるごはん」を除いたものとなりますが、「みやこ膳」はとにかくボリューム満点で、いずれも魚だしも使用しないベジタリアン仕様です。

セットメニューにはその日用意されているおかずの中から上記4種類が出されるのですが、2人で行ってセットメニューを注文すると、いろいろな味を楽しめるようにとの店主の配慮で、ベジバーグや春巻き、唐揚げなど異なる8種類の品が賞味できます。さらにけんちん汁にも野菜がたっぷり入っています。
アルコール類も豊富ですが、まずは食事することをお勧めします。

仏教の僧籍にある店主の美弥子さんは大の猫好き。店内は猫をモチーフにしたグッズで溢れ、常に数匹の猫たちがくつろいでいます。

miko-an dinnersetまたときおり、2Fのスペースで映画上映会やライブ、読書会等のイベントも開催されます。

カウンターのみの店なので、4人以上で行く場合は予約が必要です。

繁華街にあって、遅くまで開いているので居酒屋使いもできる、便利な店です。市内のホテルから紹介されてくる海外からのベジタリアン客も多いのでメニューには英語も添えられています。

Miko-an is very likely the most popular, and best known, vegetarian cafe and bar in Kyoto. No meat or fish of any kind is used in the cooking here.

The cafe stands at the end of a long, very narrow alley-way, one and a half blocks south of Shijo Street along Teramachi, and on the west side. (Beside the entrance to Miko-an you'll see Dagashi-ya, a Japanese sweet shop.)

A sign for Miko-an stands on the street beside the alley-way, but look carefully, because it is easy to pass without noticing it, especially during the day-time. As soon as the sun sets, the sign and entrance-way are illuminated.

On the menu are vegetarian curry, soba noodles, and gyoza (which contains garlic and chives). But the best value is the so-called "set menu." For lunch, there are two set menus. The first includes three dishes, genmai (brown rice) and soup. (This is called the "o-hiru gohan set menu.") The second, somewhat larger, includes four dishes, brown rice, and soup (called "miyako-zen set menu"). Also available at lunch is a vegetable curry.

For dinner, only one set menu is offered: the "miyako-zen," which includes, again, four dishes, brown-rice, and soup. You'll find it perfectly fulfilling.

If you go with a partner, and each of you orders the "miyako-zen," the cook will vary the main dishes, so that you can enjoy a bit more variety then you would eating alone. The soup (called "kenchin-jiru") is hearty, and full of vegetables.

Beer, sake, whiskey, and wine are all served, but I recommend that you have dinner first.

gyoza-3The proprietor, a woman named Miyako, is a trained Buddhist monk. She also is crazy for cats, and you will usually find two or three sleeping in boxes, or poking about the cafe. The cafe is whimsically and playfully decorated in what you might call a "cat-themed" fashion.

From time to time, the cafe hosts events for left-leaning political activists, offers music, or readings from Buddhist texts.

The seating is all at the counter; there are no tables. So, if you plan to go with more than four people, call ahead and make a reservation.

The cafe, which stands in the center of the city, is open late, and the atmosphere is relaxed or, as Americans might say, "laid back." Foreign tourists often visit the cafe, at the recommendation of the hotels they are staying at, and the menu is bi-lingual (Japanese/English).

Data
店 名:彌光庵 Miko-an
TEL    : 075-361-2200
営業 :月(Mon)〜金(Fri) 17:00〜23:00
          土曜(Sat) 12:00〜23:00
          日曜・祝日(Sun,N/H) 12:00〜20:00
休 日:不定(Not decided)
住 所:京都市下京区寺町綾小路下る中之町570
           570 Nakano-cho,  South of Ayanokoji st,
           West of teramachi st, Shimogyo-ku,Kyoto
URL   :  http://mikoan.com/
           (日本語のみ/Only in Japanese)

地 図(Map):↓
彌光庵 ( 河原町(京都) / 自然食 )

★★★★4.0
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September 21, 2009

Rosmarino ロズマリーノ

2012年8月閉店。また近い将来どこかで再開されますように。This restaurant went out of business in August,2012. Wish they would open again.

ハワイのイタリアンレストランが京都に引っ越し!

10席ほどしかない、家庭的な雰囲気のレストラン。
普段着で気軽に立ち寄れます。ハワイで数年間イタリア料理店を経営しておられたシェフと奥様は英語ももちろんOK。ロズマリーノ1

ハワイ(=アメリカ)の常として、メニューにはベジタリアン料理の標記がついています。シェーカーに入った赤唐辛子のスライスもハワイ時代から引き継いでいます。

オリーブオイルとバルサミコ酢につけて食べる自家製のパンは、おかわり自由!
パスタやピザのボリュームも日本のレストランにしてはしっかりしています。二人でパスタ、ピザを各1皿と前菜かサラダを1皿注文し、パンをいただくだけで十分お腹がいっぱいになります。
パンがとてもおいしいので、うっかり食べ過ぎてしまうと、デザートに辿りつけなくなります。

私たちが注文したのは、ブルスケッタ、カプレーゼ、パスタ・プッタネスカ、ベジタリアンピザ。ピザは薄めのカリッとしたクラストを使用。パスタは気取らないイタリアの家庭の味です。
ロズマリーノ3
メニューには乳製品やニンニクを含んだものが多いので、完全菜食(ビーガン)の方はパスタを注文する際に食べられないものをあらかじめ伝える必要がありま す。(ベジタリアンピザには、タマネギとニンニク、チーズが入っています)快く対応していただけますよ。
食養生や食物アレルギー、宗教上の理由などで制限 のある欧米系の客を案内するときにもお勧めの店です。

乳製品を食べる方にはティラミスもお勧めです。ミネラルウオーター好きにはあの「サン・ペリグリーノ」が300円でいただけるのも嬉しいです。予算も二人で5000円くらいで済みます。
(英文メニューあり)

This Italian restaurant, once named "Antonio's" and situated in Maui, Hawaii, now resides in Kyoto. The restaurant seats about ten people and has a comfortable, family atmosphere; dress casually & come as you are.

Because the chef and his wife were restauranteurs in Hawaii, they can communicate with diners in English, if necessary. You will readily find vegetarian offerings on the menu, as you might in America; and you will find also the crushed red pepper shakers familiar from American Italian restaurants that serve pizza.

The bread is homemade & is served with olive oil & balsamic vinegar; you may eat as much of it as you like. The portions are comparatively large, compared to other Italian restaurants in Kyoto. For two diners, one pasta dish, one pizza, together with the bread and a bit of antipasti will suffice. However, the bread is delicious, & if you eat a good deal of it you may find that you haven't any appetite left for dessert.

We ordered bruschetta, caprese, pasta puttanesca, and a vegetarian pizza. The pizza crust is thin and crispy; the pasta tastes like good Italian home cooking.

Most of the items on the menu include dairy and garlic; if you are a strict vegan, please say so when you order & the chef will happily accommodate you. So, it is a nice to place to take a person who may have food allergies or who needs a dish prepared in some special way for religious reasons, for example.

If you do eat dairy, I recommend the tiramisu. If you like mineral water, the San Pellegrino is offered at 300 yen, a reasonable price for Kyoto. For two people, expect to pay about 5,000 yen for your dinner, with a glass or two of the house wine.(English menu provided)

Vegie menu:
×100% Vegan
×100% Vegetarian(Inc.Vegan menu)
○Vegan menu: Upon your request
×100% Vegetarian
○Vegetarian(Inc.Daily,egg)
○Vegetarian menu


Data:
店 名 Rosmarino ロズマリーノ
TEL  075-756-1422
営 業 11:00-21:30
休 日 月曜(Mon)
住 所 京都市下京区高倉通仏光寺上ル西前町377-2
377-2 Nishimae-cho, North of Bukkoji st,
           East of Takakura st, Shimogyo-ku, Kyoto
URL     http://www.k4.dion.ne.jp/~ravioli/
          (日本語/In Japanese)
http://www.k4.dion.ne.jp/~ravioli/english/english_top.html
       (In English)
          地図(Map)↓

ロズマリーノ ( 烏丸 / イタリア料理 )
★★★★4.0
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September 17, 2009

Vege Note ベジノート

2011年12月5日閉店。Closed!!!
肉・魚はもちろん、乳製品も一切使っていない、ビーガンレストラン。オフィス街にあるので、お昼どきは混み合っています。

野菜カレーお昼は野菜の定食屋さんです。3種類くらいのメインから1つを選び、玄米ご飯、みそ汁の他、あと4品くらいついており、しっかり野菜を採ることができます。食後のドリンクを頼まなければ、1000円以下で済みます。

夜はメニューも豊富で、カレー、パスタ、コロッケ、コーフーカツ、餃子、様々なサラダ等の洋食が単品で揃っています。一皿のボリュームも納得できるサイズです。体に良さそうな飲み物も揃っています。

野菜は京都近郊の畑から取り寄せた有機野菜や減農薬野菜のほか、自家栽培の無農薬野菜も使っており、時折定休日に野菜市を開くこともあるそうです。   

ベジノート玄関全てのメニューが穀物菜食であることを除けば、普通の洋食屋さんですが、行く度に違うメニューを選ぶことが出来て、ベジタリアンにとっては、その普通さが嬉しい、 飽きないお店です。

月曜・火曜は休みなので、ご注意!
(英文メニューあり)


This is a vegan restaurant: no fish, no meat, no dairy!

The restaurant stands in the midst of the commercial district, so it is quite crowded during lunch-time. For lunch they offer three fixed menus. From each of these, you choose a main dish; the rest of the meal comes standard and includes brown rice and vegan miso soup. If you do not order a drink, the cost is less than 1,000 yen.

For evening, the menu is a la carte. The cuisine is a fusion of Japanese and Western dishes. There are curries, gyoza, pastas, croquettes, etc., all vegan. The portions are generous. Also available are various beverages meant to benefit the health.

They use organic vegetables, from farms outside Kyoto city. They also own their own farm, which grows chemical-free, organic vegetables. From time to time, they sell their produce, when the restaurant is closed for the day.

The menu may strike you at first as ordinary, but in fact it is highly varied, and differs from day to day; so you can, almost always, choose something new. The restaurant is closed on Mondays and Tuesdays.(English menu provided)
Data
店 名  :Vege Note ベジ ノート
TEL  :075-212-4638
営 業  :11:30〜14:00、17:00〜22:00
休 日 :月曜・火曜(Mon.Tue)
住 所 :京都市中京区夷側通室町東入北側
              East of muromachi st, North of Ebisugawa st,
              Nakagyo-ku,Kyoto
URL  :http://www.vegenote.jp/
           (日本語/In Japanese)
地図(Map)↓
ベジ ノート やさい料理店 ( 丸太町(京都市営) / 自然食 )

★★★★4.0
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